Cum sa economisesti bani ca sa-ti permiti orice

cum sa economisesti baniIn videochat ai un venit net superior fata de alte domenii, castigi saptamanal banii pe care altii ii fac in cateva luni si totusi parca nu iti ajung? Ai vrea sa vizitezi locuri exotice, sa faci investitii consistente pentru corpul tau, dezvoltarea personala sau pentru confortul tau material si simti ca orice ai face tot nu reusesti sa strangi banii pentru tot ce iti doresti? Nu-ti face griji, suntem aici sa te ajutam. E o chestiune de organizare si e foarte simplu sa economisesti bani, daca stii ce si cum sa faci. Afla din acest articol cum sa-ti organizezi viata financiara ca sa ai bani pentru orice.

Romania este pe ultimul loc in Europa in ce priveste educatia financiara. Scoala nu te invata cum sa gestionezi banii. Parintii incearca sa te indrume cum stiu si ei, pentru ca nici pe ei nu i-a invatat nimeni. Esti inconjurata de tot felul de tentatii si oferte, asa ca e greu sa ramai organizat si sa te tii de buget. Astfel e normal sa te trezesti ca nu ai bani pentru ce iti doresti, chiar daca banii pe care ii castigi in fiecare saptamana la Standard Studio sunt mult peste media nationala. Problema nu e suma pe care o incasezi, ci felul in care decizi sa iti administrezi banii. Am pregatit pentru tine cateva sfaturi utile care sa te ajute sa economisesti bani mai usor:

  • Noteaza fiecare leu cheltuit.

Ti se intampla sa te uiti in portofelul gol si sa nu stii pe ce s-au dus banii? Pur si simplu sa nu-ti mai amintesti pe ce i-ai cheltuit pentru ca nu-ti vine in minte nimic consistent? Adevarul este ca se prea poate ca banii sa se fi dus pe “nimicuri”. Cateva zeci de lei pe cafeaua de dimineata, cateva sute pe iesirea in club in week-end, alte cateva sute pe poseta aia misto, apoi ai fost si pe la stilist si cosmetica, plus taxi-uri si alte maruntisuri. Dar nu ai cum sa stii pe ce ai cheltuit fiecare banut, daca nu tii o evidenta. Si mai important e ca nu ai cum sa-ti analizezi si sa-ti controlezi cheltuielile, daca nu ai o evidenta clara a lor.

Asa ca noteaza-ti fiecare cheltuiala, chiar daca e vorba doar de un covrig. Astfel, la final de saptamana o sa stii clar de cati bani de cheltuiala ai nevoie, de unde poti sa reduci, unde poti sa schimbi. Sunt tot felul de aplicatii de care sa te folosesti, sau poti pur si simplu sa tii o lista in telefon sau intr-un carnetel.

  • Creeaza un fond de urgenta.

Banii pentru zile negre nu sunt o gluma. Nu stii niciodata cand te imbolnavesti sau nu poti sa lucrezi o perioada, insa cheltuielile o sa fie aceleasi, sau chiar mai mari. Asadar ai nevoie de o suma pe care sa te bazezi in situatii de urgenta. Specialistii recomanda sa ai in acest fond cel putin suma pentru 6 luni de cheltuieli. Poti sa stii care e suma aceasta daca ai o evidenta clara, asa cum iti sugeram in punctul anterior. Sa ai un fond de urgenta trebuie sa fie prioritatea numarul 1, abia dupa ce stii ca ai acest confort financiar in cazul unei situatii neprevazute, iti recomandam sa te apuci de pasii urmatori.

Cat sa pui deoparte pentru acest fond? Cat de mult iti ramane dupa ce achiti cheltuielile, astfel incat sa poti sa ajungi la suma care sa iti ajunga 6 luni cat mai repede. Tine minte, situatie de urgenta nu inseamna sa ai nevoie urgenta de o rochie, ultimul model de telefon sau sa dai bani imprumut prietenilor. Nu te atinge de acei bani decat in cazul in care esti intr-adevar intr-o situatie in care nu poti lucra ca sa-ti platesti cheltuielile.

Asigura-te ca economisesti bani pentru situatii de urgenta
  • Pune banii la borcan.

Poate suna ciudat, dar ai nevoie sa imparti banii in functie de destinatie. Daca ii tii pe toti intr-un loc o sa fie mult mai greu sa iti controlezi cheltuielile. Exista tot felul de sfaturi de procentaje despre cum sa ii imparti, sfatul nostru este sa personalizezi “borcanele” in functie de nevoile tale. Astfel, in fiecare saptamana sa-ti imparti castigurile in aceste 6 borcane/cutii/plicuri/conturi, ce vrei tu sa fie:

  1. Cheltuieli – aici intra chiria si facturile pe care le ai de platit. Calculeaza suma lunara si in fiecare saptamana pune 25% din bani in borcan. Astfel, la final de luna o sa ai banii necesari sa iti platesti chiria si cheltuielile.
  2. Economii – aici intra fondul de urgenta, sau daca il ai deja completat, poti sa folosesti banii astia pentru investitii care sa iti aduca mai multi bani. Gasesti detalii despre asta in ultimul punct ;). Iti recomandam sa pui aici 30% din banii care iti raman dupa ce ai pus suma necesara in primul borcan.
  3. Mancare – aici intra mancarea, precum si articolele de igiena sau de intretinere a casei. Un 20 – 30% din suma ce iti ramane dupa primul borcan este recomandat, dar cel mai bine e sa adaptezi procentajul dupa nevoile tale, in functie de analiza pe care ai facut-o cheltuielilor.
  4. Distractie – aici intra shopping-ul si iesirile in oras, sesiunile la salon sau orice altceva iti place sa faci ca sa te distrezi. Pune in borcan cam 30%, sau ajusteaza in functie de nevoi 😉
  5. Educatia – este un aspect important, fie ca iti iei carti sau cursuri care sa te ajute sa te dezvolti, indiferent de domeniu, fie ca mergi la evenimente care contribuie la evolutia ta. In general se recomanda sa aloci 10% din venit pentru asta.
  6. Special – este borcanul care o sa-ti finanteze proiectele speciale, cum ar fi o calatorie exotica sau o masina scumpa.

Este important sa retii, ca indiferent ce procentaj decizi sa aloci borcanelor sau chiar sa le adaptezi nevoilor tale, trebuie sa ramai disciplinata si sa folosesti banii doar pentru destinatia respectiva. Nu o sa iei bani din borcanul pentru cheltuieli curente pentru ceva ce intra la distractie, iar scuza “Am incurcat borcanele” nu merge :-). Foloseste banii asa cum i-ai alocat, o sa ai mai mult control si claritate asupra finantelor tale.

  • Nu amana platile.

Pentru ca ai un borcan special pentru cheltuieli, o sa-ti fie usor sa te tii de acest sfat. Plateste mereu facturile la timp, sa nu te trezesti cu penalitati, deci cu cheltuieli extra. Seteaza-ti un reminder, daca trebuie, ca sa nu uiti datele scadente.

  • Gaseste surse de venit pasiv.

Sa ai multiple surse de venit e mereu o idee buna. Iar sursele de venit pasiv sunt si mai bune. In momentul in care ai o suma considerabila pusa deoparte in borcanul 2 (in afara de fondul de urgenta) poti sa incepi sa investesti in lucruri care o sa-ti aduca bani la randul lor. De exemplu poti sa cumperi un apartament pe care sa-l inchiriezi, sa deschizi un cont de economii cu dobanda frumusica, sa investesti la bursa, sa publici o carte. Gaseste ce ti se potriveste, iar banii pe care ii faci poti sa ii reinvestesti.

CTA for money post

test

Incepe activitatea ca model videochat la Standard Studio si primesti garantat 5000 lei/luna

Castiga garantat
minim 5000 lei/luna

Da, vreau sa primesc garantat 5000 lei/luna »

Afla mai multe despre toate locatiile Standard Studio pe https://standardstudio.ro

Speram ca ai gasit utile sfaturile din acest articol si ca o sa le pui in aplicare, ca sa recastigi controlul asupra finantelor tale. Nu uita ca disciplina si constanta fac minuni 😉

Iar daca nu ai ajuns inca la independenta financiara si ai un salariu cu care traiesti de pe o luna pe alta, e momentul sa faci o schimbare si sa vii la Standard Studio. O sa castigi saptamanal mult mai mult decat salariul lunar de acum. Iar independenta financiara e doar la un pas! La Standard Studio iti garantam un salariu lunar de 1.000 de dolari in primele 3 luni!

Contacteaza-ne pentru un interviu fara nicio obligatie sau suna-ne pentru orice intrebari sau nelamuriri ai avea. Suntem aici sa te ajutam!

Alina

Model de videochat, Alina are 23 de ani. A inceput 3 facultati, a terminat doar una. In fiecare zi isi doreste altceva si inca incearca sa descopere cine este si ce isi doreste de la viata. Videochatul este singura constanta din septembrie 2016 si asta pentru ca este poate singurul domeniu in care fiecare zi aduce alte experiente. De la 2017 isi doreste claritate, experiente noi si depasirea constanta a limitelor sale. O calatorie prin care ne va purta pe tot parcursul anului.