Cele 10 semnale de alarma la studiourile videochat

iata-la-ce-semnale-de-alarma-sa-fii-atenta-inainte-de-a-alege-un-studio-de-videochat

Daca saptamana trecuta am vorbit despre cum sa iti dai seama daca un studio videochat este profesionist sau nu din anuntul de angajare si din interviu, acum iti punem la dispozitie un GHID cu semnale de alarma care sa te ajute sa vezi si mai clar cele mai importante diferente dintre studiourile serioase si cele pe care e mai bine sa le eviti.

Am intocmit o lista de “red flags”, indicii care sunt semnale de alarma clare ca studioul respectiv nu este tocmai in regula. Fie ca e vorba de partea de legalitate, conditiile de munca sau felul in care trateaza modelele, pe lista noastra o sa gasesti cele mai frecvente situatii care ar trebui sa te alarmeze sau cel putin sa te puna pe ganduri in ceea ce priveste studioul respectiv.

Scopul acestui ghid nu este sa te sperie, ci sa te protejeze de studiourile dubioase si sa te ajute sa gasesti un studio serios unde sa poti sa iti dezvolti adevaratul potential si sa castigi banii pe care ii meriti. Mai mult, nu o sa scoatem in evidenta doar problemele, semnalele de alarma, ci iti dezvaluim si ce sa cauti ca sa ai parte de un loc de munca senzational!

Plata in avans sau la ”angajare”

Majoritatea studiourilor promit o suma garantata la inceperea colaborarii, care intotdeauna ascunde alte detalii. Altele iti cer o anumita suma de bani sau sa cumperi produsele lor. Un studio de videochat profesionist nu iti impune costuri. Sa devii model de videochat este gratuit, iar singurele investitii sunt in obiecte vestimentare, recuzita sau machiaj, iar asta doar daca vrei tu.

O alta practica comuna a studiourilor neserioase este sa promita o suma de bani la inceperea activitatii sau un salariu garantat. Trebuie sa fii constienta ca nimeni nu face cadouri degeaba si ca fiecare ban pe care il vei primi va fi muncit. Pe parcurs vor aparea unele “conditii” pentru a primi acel avans care cel mai probabil nu va mai veni niciodata.

In ceea ce priveste venitul lunar, acesta nu este fix si nici nu poate fi garantat.  Sunt multe criterii de care se tine cont atat de catre site, cat si de catre studioul de videochat. Orice studio care promite un salariu minim lunar este de evitat.

CE SA CAUTI

Un studio profesionist NU iti va cere bani pentru inceperea activitatii si nici nu te va amagi cu salarii garantate sau plati in avans. In schimb, o sa-ti ofere sprijin constant, poze profesionale sau alte beneficii.  Apoi, in ceea ce priveste castigurile lunare, studioul trebuie sa aiba o comunicare total transparenta cu modelele si sa ofere inca de la interviu informatiile corecte legate de comisioane, bonusuri si conditiile necesare pentru incasari maxime.

Comisionul nu ar trebui sa fie fix. Cu cat modelul castiga mai multi bani, cu atat mai mult ar trebui sa ii creasca si procentul din incasari, scazandu-l pe cel al studioului. Ideal ar fi ca studioul sa nu opreasca niciun comision, situatie posibila doar daca studioul ales este in colaborare exclusiva cu un site de videochat, cum este cazul Standard Studio. La noi esti platita direct de site si studioul nu iti ia din banii castigati.

Cadrul legal sau conditii de colaborare neclare

Unele studiouri nu ofera foarte multe detalii legale, iti dau informatii contradictorii si poti ajunge sa incepi activitatea fara sa stabilesti vreo conditie legala. Orice studio care nu iti ofera toate informatiile necesare pentru a-ti desfasura activitatea de videochat in legalitate trebuie evitat.

De retinut ca activitatea nu are un cod CAEN alocat, asa ca nu exista posibilitatea de angajare ca ”model videochat”. Asadar orice forma de angajare cu contract de munca este ilegala. Singura varianta de colaborare prin contract este daca ai SRL sau PFA ceea ce presupune alte costuri si batai de cap.

Citeste cu atentie orice document primesti si nu semna nimic ce nu intelegi.

CE SA CAUTI

Primul aspect discutat la interviu sau chiar la telefon trebuie sa fie dovada varstei de 18 ani pentru a-ti putea desfasura activitatea in mod legal. Daca observi practici care par in neregula sau informatii pe care nu le-ai inteles, cere detalii unui reprezentant al echipei administrative pana intelegi exact ce presupune. Un studio profesionist iti va oferi orice informatie, cu argumente clare si logice.

Pentru a primi banii legal ai obligatia, conform legilor din Romania, sa platesti taxele pentru castigul realizat in tara (acest lucru este valabil indiferent de sursa castigului). Ai obligatia sa te inregistrezi la organul fiscal competent, respectiv administratia financiara de la domiciliul inscris in actul tau de identitate, prin depunerea unei declaratii. Apoi, ca trebui sa depui Declaratia 201 privind veniturile realizate pana la data de 25 mai (inclusiv) a fiecarui an, pentru activitatea desfasurata in anul anterior. Toate aceste detalii, inclusiv raspunsul la orice intrebare ai avea, trebuie sa iti fie oferite la primul contact cu studioul respectiv. Noi avem chiar si un articol pe tema asta pe blog AICI.

Clauze abuzive si penalizari

Unele studiouri impun anumite conditii abuzive si solicita intelegeri scrise fara niciun fundament real, cu singurul scop de a obtine mai multi bani din castigurile tale. Evita studiourile care iti impun penalizari sau amenzi in cazul nerespectarii anumitor reguli, iti interzic sa colaborezi cu alte studiouri sau care iti impun sa platesti o suma de bani in cazul in care inchei colaborarea cu ei.

CE SA CAUTI

Eventualele contracte semnate nu au nicio baza legala, asa ca nu ai obligatia sa semnezi nimic. De asemenea, amenzile si penalizarile nu au ce sa caute intr-un studio profesionist. Un studio trebuie sa iti ofere libertatea de a renunta la colaborare in orice moment vrei si in niciun caz nu are dreptul de a-ti interzice sa incepi colaborarea cu alte studiouri de videochat.

Lipsa suportului tehnic si/sau administrativ

Studiourile care nu sunt dotate cu tehnologii de ultima ora (calculatoare, web cam, lumini etc.) ar trebui sa iti ridice semne de intrebare. In plus, avand in vedere ca activitatea se desfasoara exclusiv online, internetul trebuie sa fie de cea mai buna calitate si sa beneficiezi de suport tehnic 24/7 pentru a remedia imediat orice problema intampinata.

Echipa administrativa are, de asemenea, un rol extrem de important. Evita studiourile care au in echipa o singura persoana care se ocupa si de modele si de partea tehnica, curatenie etc. O membra a echipei, neaparat de sex feminin, trebuie sa iti supervizeze activitatea pe toate turele de lucru, dar si sa iti ofere sfaturi constant, suport si sa te ajute cu orice ai nevoie.

CE SA CAUTI

Un studio de videochat profesionist trebuie sa iti puna la dispozitie inca din prima zi  aparatura de ultima generatie. Calitatea conexiunii la internet si a tehnologiei folosite sunt extrem de importante pentru a te asigura ca beneficiezi de o imagine perfecta si de un sunet excelent pe intreaga tura.

Asistenta tehnica non-stop trebuie sa garanteze modelelor de videochat ca nu vor fi niciodata in imposibilitatea de a isi desfasura activitatea. Indiferent ca se strica camera, au probleme legate de conexiunea la internet, sau site-ul nu mai functioneaza, modelele de videochat trebuie sa primeasca asistenta tehnica in permanenta. NU este de datoria modelului sa rezolve problemele tehnice sau sa aiba un nivel de cunostinte tehnice avansate.

De la inceput trebuie sa primesti toate informatiile necesare pentru desfasurarea activitatii  (contul de model, modalitatile de plata, felul in care se fac incasarile, program si buna conduita etc.).

Trainerul are rolul de a-ti explica ce este bine sa faci ce nu este indicat sa faci, sa iti ofere sugestii referitoare la vestimentatie, atitudine (fara a impune nimic), avand ca unic scop cresterea incasarilor si a nivelului tau de confort.

Un trainer bun te va sustine si motiva permanent pentru ca tu sa ramai pozitiva, vesela si motivata. Trainingul nu este pe perioada determinata, este o activitate continua, de care trebuie sa beneficiezi pe toata durata colaborarii.

Echipa de traineri Standard Studio iti sta permanent la dispozitie

 Lipsa confidentialitatii

Studiourile videochat au obligatia sa pastreze discretia asupra identitatii tale. Nu au dreptul nici macar sa iti foloseasca numele real de fata cu alte persoane, inclusiv alte modele, in niciun caz sa faca publice anumite informatii sau imagini.

CE SA CAUTI

Confidentialitatea este o regula obligatorie a activitatii de videochat. Identitatile modelelor sunt strict confidentiale si inaccesibile publicului de orice fel. Nicaieri nu va aparea numele real al modelului in conexiune cu activitatea de videochat. Sesiunile private (in care modelul este singur cu clientul) sunt confidentiale, iar imaginile nu sunt vazute decat de cel care plateste si trainerul dedicat, neaparat de sex feminin.

Lipsa serviciilor de paza si curatenie

Este inacceptabila situatia in care cladirea in care iti desfasori activitatea sa nu fie supravegheata permanent.

De asemenea, este obligatia studioului sa ofere servicii de curatenie si nu e datoria modelelor.

CE SA CAUTI

Spatiul de lucru trebuie sa fie impecabil, curatenia trebuie facuta inainte si dupa fiecare tura. Asternuturile trebuie schimbate tot dupa fiecare tura si orice problema legata de salubritate trebuie raportata si rezolvata imediat.

Siguranta modelelor trebuie sa fie o prioritate pentru studioul de videochat pe care il alegi. Acesta trebuie sa asigure paza la intrare sau macar sisteme video performante, sa aiba sisteme de alarma, camere de supraveghere la exterior, pentru a se monitoriza cine intra in cladire si restrictionarea pe cat posibil a persoanelor de sex masculin in cladire.

Impunerea unui program fix

Orice studio care nu are reguli in privinta programului si nu are ture structurate denota dezorganizare. Pe de alta parte, nu trebuie nici sa ti se impuna un anumit interval orar sau un numar de ore ridicol. Programul se agreaza de comun acord, in functie de timpul pe care vrei sa-l dedici activitatii si intervalul orar dorit.

CE SA CAUTI

Programul la un studio videochat trebuie sa iti ofere flexibilitate, sa poti sa-ti alegi o tura de lucru preferata.

Site-urile de videochat de calitate recompenseaza modelele care au program regulat si constant, deci se considera a fi normal sa ai un program stabil, mereu pe aceeasi tura aleasa initial, deoarece si membrii au un program fix, astfel incat vor deveni mai usor fideli daca stiu ca te gasesc online la aceleasi ore.

Impunerea unui anumit aspect fizic sau experientei

Studiourile care cer experienta, un aspect fizic ”glam” sau limite de varsta sunt cu siguranta de evitat. Experienta nu ar trebui sa fie nici un criteriu de selectie si nici un factor care sa iti determine succesul, deci in niciun caz nu ar trebui sa fie obligatorie.

Niciun studio de videochat de calitate nu impune modelelor sa aiba o anumita imagine. Gusturile utilizatorilor de pe site-urile de videochat sunt diverse si din acest motiv aspectul fizic nu este foarte relevant pentru succesul unui model, la fel si varsta.

CE SA CAUTI

Experienta nu este un criteriu de selectie relevant, asa cum se intampla cu restul joburilor. Singurul lucru important este sa fii dispusa sa inveti si in cel mai scurt timp le vei putea face concurenta celor mai bune modele de pe site.

Un studio de videochat profesionist nu va impune niciodata modelului sa aiba o anumita greutate, o anumita culoare de par, sa mearga la sala, sa se machieze intr-un anumit fel sau orice alt detaliu superficial.

Un model de videochat bun se face placut prin atitudine si sociabilitate, nu se cer anumite dimensiuni ca in modelling. La fel cum se intampla si in viata de zi cu zi, fiecare femeie are farmecul ei, lucru care da autenticitatea interactiunii cu membrii. Orice studio respectabil stie asta, asa ca nu va intra vreodata in discutie.

Camere de lucru comune

Anumite studiouri de videochat fie isi desfasoara activitatea intr-un spatiu foarte mic, cum ar fi un apartamant, fie impart o camera in mai multe spatii pentru modele diferite. Orice varianta ar fi, nu este deloc in regula.

CE SA CAUTI

Un studio de videochat profesionist are mai mult de 5 camere, iar fiecare model trebuie sa aiba camera ei dedicata.

Unul dintre scopurile studioului de videochat trebuie sa fie sa te faca sa te simti in largul tau, asa ca si decorul ar trebui sa se potriveasca personalitatii tale. In plus, nimeni nu ar trebui sa aiba acces in camera atata timp cat esti in tura de lucru.

Intimitatea trebuie sa fie un criteriu eliminatoriu cand alegi un studio de videochat.

Neprofesionalism in mediul online

Site-urile cu greseli gramaticale sau care nu functioneaza adecvat sunt un prim semn ca si serviciile oferite sunt la acelasi standard de calitate.

Daca un studio are site-ul dificil de navigat sau da diferite erori, cel mai probabil nu iti vei putea desfasura activitatea in conditii optime.

De asemenea, site-urile care nu iti ofera toate informatiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie sau care folosesc fraze ambigue sau promisiuni, sunt de evitat.

CE SA CAUTI

Cauta un studio care are un site bine organizat, cu informatii utile, sectiune de informare directa si care se misca rapid. Ideal este sa aiba si aplicatie de chat pentru a putea intra in legatura cu un reprezentant si mai multe variante de contact la vedere.

Site-ul trebuie sa contina toate informatiile necesare pentru ca tu sa intelegi clar in ce consta activitatea, ce beneficii ti se ofera, ce procent din incasari primesti, iar exprimarea trebuie sa fie corecta gramatical, clara si la subiect.

Alege un studio care foloseste un limbaj simplu, sincer si prietenos, oferindu-ti strict informatiile de care ai nevoie, fara promisiuni false.

Speram ca micul nostru ghid sa te ajute sa iei decizia corecta si sa alegi un studio videochat serios care sa iti fie sprijin in cariera. Daca esti curioasa cum arata un studio profesionist sau ai orice fel de intrebari despre videochat, te invitam cu drag sa ne faci o vizita la sediu. Contacteaza-ne AICI si abia asteptam sa te cunoastem!

Irina Popescu

Irina este membra fondatoare a filialei Standard Studio din Romania si directorul companiei, fiind un excelent administrator si expert in metoda de training American Standard, fiind personal responsabila pentru succesul a peste o mie de modele Standard.