Cum sa iti mentii increderea la cote maxime mereu?

 Cu totii avem zile proaste, cand parca tot Universul e impotriva noastra si nimic nu ne iese asa cum ne-am dori. E normal ca in zile sau momente din astea sa ne simtim cu moralul la pamant si sa avem impresia ca nu suntem buni de nimic. Pentru ca e usor sa ai increderea in sine la nivel inalt cand totul iti merge bine si ai succes. Partea mai grea e sa reusesti sa iti mentii increderea la cote maxime si atunci cand ai parte de o nereusita si ti se pare ca totul merge prost. O sa afli din acest articol cateva trucuri utile ca sa reusesti sa iti pastrezi increderea in tine si atunci cand nu e totul roz.

Haide sa vedem in prima faza ce este de fapt increderea in sine. Sa ai incredere in tine inseamna doua lucruri:

  1. Sa crezi ca meriti sa ai succes.
  2. Sa crezi ca abilitatile tale o sa-ti aduca succesul.

Cu alte cuvinte, sa fii convinsa ca meriti lucrurile bune la care visezi si ca esti capabila sa le obtii.

Desigur, este o linie fina intre a fi increzator si a fi arogant. Principala diferenta consta in faptul ca un om cu increderea in sine la nivel ridicat isi da seama cand abilitatile lui au nevoie de imbunatatiri si este dispus sa invete, pe cand un om arogant crede ca le stie pe toate si nu are nevoie de nimic mai mult. In multe cazuri, o persoana aroganta o sa se laude chiar cu skill-uri pe care nu le are. Spre deosebire de asta, un om increzator in fortele proprii o sa lase faptele sa vorbeasca si o sa munceasca mereu sa progreseze.

Dar de ce este importanta increderea in sine?

Haide sa vedem ce se intampla daca lipseste. Daca nu crezi in tine, nici nu o sa faci nimic. Iar lipsa de actiune nu o sa te duca nicaieri. Pe de alta parte, insa, increderea in tine te face sa actionezi, iar actiunea o sa te faca sa iti atingi obiectivele, sa ajungi la adevaratul potential.

De asemenea, increderea in sine te ajuta sa iti depasesti fricile, te ajuta sa setezi limite si sa spui “Nu” in situatii care nu sunt in beneficiul tau, dar si sa spui “Da” oportunitatilor care apar si care pot sa iti ofere ceva pozitiv.

Un om increzator are mai multa libertate pentru ca nu e prizonierul fricilor si al indoielilor, are mai multa energie pentru ca nu se consuma cu framantari si este, implicit, mai fericit si mai implinit.

Asadar, ca sa ai succes si sa obtii lucrurile pe care ti le doresti, este esential sa ai nivelul de incredere ridicat in propria persoana si in propriile forte. Cum sa faci asta? Iata cateva trucuri!

10 metode ca sa iti mentii increderea la cote maxime:

  1. Ingrijeste-te.

Ai grija de aspectul tau. Nu permite niciunei circumstante sa te afunde in abisul delasarii. Pana la urma, daca tu nu ai grija de tine, cine o sa aiba? Chiar si in cea mai proasta zi, cand nimic nu merge cum vrei, daca imaginea din oglinda este cea a unui om ingrijit si zambitor si starea ta emotionala o sa copieze acea imagine. In schimb, daca te uiti in oglinda si vezi un om cu aspect neingrijit si incruntat, increderea in tine si in reusita ta o sa scada si mai dramatic.

  1. Dress for success!”

E o vorba pe care americanii o folosesc cu placere si au un motiv bun sa o faca. Desi nu haina face pe om, imbracamintea are un rol crucial in crearea primei impresii. Nu inseamna ca va trebui neaparat sa porti haine scumpe, desi castigurile din videochat iti permit si astfel de achizitii. Poarta haine potrivite, care iti complimenteaza silueta, imbraca-te in haine si culori care te fac sa arati si sa te simti bine. Un outfit dragut o sa-ti imbunatateasca imaginea pe care o ai despre tine si o sa confere un boost considerabil increderii in sine. Pana la urma, cum sa fii dezamagita si sa ai o zi nasoala cand esti imbracata ataaaaat de misto? 😉

  1. Indreapta-ti postura.

Poate ca pare prea simplu, insa numeroase studii au demonstrat ca postura corpului influenteaza starea emotionala. Astfel, o pozitie adunata, cu umerii lasati si coloana cocosata, creeaza o senzatie de supunere, umilinta, tristete si neputinta. Pe de alta parte, cu un spate drept si barbia ridicata, nu doar ca emani incredere si putere catre cei din jur, dar te si simti mai increzatoare si mai energica. Asa ca, data viitoare cand simti ca “nimic nu merge”, indreapta-ti spatele, trage aer in piept si mai incearca o data. Pentru ca poti!

  1. Scapa de ganduri negative.

Si nu doar de ganduri, ci si de oameni. Oamenii toxici sunt cea mai nefericita combinatie cu increderea in sine. Cel mai usor poti sa scapi de ganduri negative, daca le inlocuiesti cu unele pozitive. In loc sa-ti spui ca e prea greu, ca nu poti sa faci un anumit lucru, incearca sa inversezi si sa te gandesti ca da, esti capabila de lucrul respectiv si de mult mai multe. Este de ajutor daca te gandesti la “victorii trecute” cand ai invins un obstacol, de genul “ Daca am reusit aia, pot sa fac si asta!”.

  1. Fa-ti un obicei nou pozitiv.

Dezvolta-ti un obicei pozitiv, o chestie mica ce te ajuta sa ai o parere mai buna despre tine. Renunta la obiceiuri daunatoare si inlocuieste-le cu unele bune. La fel ca in cazul gandurilor. Nu trebuie sa fie lucruri foarte mari. De exemplu, daca pentru tine e important un stil de viata sanatos, dar mereu ai amanat sa faci ceva concret in privinta asta, poti sa incepi sa bei mai multa apa si sa renunti la sucuri acidulate. Toate aceste mici victorii o sa-ti sporeasca increderea in tine si o sa fii mai puternica sa infrunti problemele mai mari.

  1. Ajuta.

Sa faci un bine cuiva e mereu o situatie win-win. Ajuti pe cineva in nevoie si deja te simti mai bine cu tine insati. Faptul ca iti reconfirmi ca esti un om bun, iti creste garantat increderea in tine.

  1. Concentreaza-te pe solutii.

Nu te ajuta la nimic daca stai si te plangi si intorci problema pe toate partile de o mie de ori. Problema exista, nu o poti schimba, ai control doar asupra reactiei tale la problema. Asa ca nu iti irosi energia ca sa-ti plangi de mila, de cat de greu iti e, sau ce zi nasoala ai avut. Nu te afunda in negativism. Focuseaza-te pe solutii si pe ce poti sa faci.

  1. Fii recunoscatoare.

E perfect in regula sa vrem intotdeauna mai mult, sa evoluam, sa ne dezvoltam, atata timp cat nu uitam “pe drum” sa apreciem lucrurile pe care le avem deja. E un exercitiu foarte pozitiv care iti va oferi o stare de bine. Asa ca, din cand in cand, aminteste-ti cum era cand te rugai sa ai ceea ce ai acum.

  1. Infrunta-ti fricile.

Fricile sunt, de cele mai multe ori, niste asteptari nerealiste pe care ni le cream singuri in cap. Cea mai buna solutie ca sa scapi de frici este sa le infrunti. Fa exact lucrul care te sperie si o sa descoperi cu surprindere ca nu o sa aiba rezultatele urate la care te astepti. Si fii sigura ca nimic nu iti creste mai tare increderea in propria persoana decat o frica invinsa.

  1. Dezvolta-ti abilitatile.

Daca ai impresia ca nu esti destul de buna si iti lipseste increderea in tine, cel mai mai bun mod de a trece peste asta este sa devii cat mai buna pe zi ce trece. Sa-ti imbunatatesti skill-urile constant este atitudine excelenta care o sa te faca un om mai increzator.

Iata, asadar, 10 metode care te ajuta sa iti mentii increderea la cote maxime chiar si in zilele cand simti ca tot Universul e impotriva ta. Iar partea buna, cand esti la Standard Studio, e faptul ca mereu gasesti sprijin in traineri. Cand ai nelamuriri sau intrebari, sau ai o zi mai slaba, ori pur si simplu vrei sa stii cum sa performezi si mai bine, fetele sunt acolo sa te ajute.

Daca nu esti inca model Standard Studio, te asteptam cu drag la un interviu. Vezi aici detalii si despre super avantajele pe care le ai daca incepi colaborarea cu noi in vara asta. Te asteptam!

Simona B.

Simona este manager Standard Studio. Rezolva problemele pentru care trainerii nu gasesc solutii si incurajeaza continuu modelele pentru a progresa si a ajunge la potentialul maxim. Coordoneaza cu succes activitatea, fiind atenta la cele mai mici detalii.